ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΥΘΟΥΝ!

Αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί τα κατοικίδια σας τρώνε χόρτα?

Σας πέρασε από το μυαλό γιατί οι γάτες αντιδρούν στο φυτό νεπέτα (catnip)?

Είχατε την περιέργεια αν τα άγρια ζώα έχουν πολλά ή καθόλου ενδοπαράσιτα ή εξωπαράσιτα?

Πως αντιμετωπίζουν τα άγρια ζώα τις ασθένειες?

Γνωρίζετε πως τα κατοικίδια σας εξαρτώνται από το περιβάλλον που τους παρέχετε?

[/su_column]

Νεπέτα (Catnip)
[/su_row]

Τα ζώα στη φύση είναι αρκετά υγιή.

Παρατηρώντας τα επί σειρά ετών διαπιστώθηκε πως καταναλώνουν συστατικά  τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή τους. Μπορεί μάλιστα να είναι και εντελώς αντίθετα από τις συνήθειές τους όπως η κατανάλωση γης, ψυχοτρόπων και επικίνδυνων φυτών, αργίλων, κλπ.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως  στις πρώιμες θεραπευτικές πρακτικές, οδηγός ήταν τόσο  οι  καταγραφές,  οι παρατηρήσεις και οι μαρτυρίες των αρχαίων φιλοσόφων όπως ο Αριστοτέλης ο οποίος στο έργο του <Περί τα ζώα ιστορίαι>  παρουσιάζει την παρατήρησή του για τους λύκους που επιδίδονται στη χορτοφαγία και τη γεωφαγία ώστε να προκαλέσουν εμετό, όσο και των σαμάνων της λατινικής Αμερικής αλλά και άλλων αναπτυσσόμενων πολιτισμών.

Οι δυτικοί Βοτανολόγοι για παράδειγμα μετά από την παρατήρηση των αλεπούδων διαπίστωσαν πως τα φύλλα βατομουριάς, τα οποία λειτουργούν ως διεγερτικά της μήτρας, βοηθούν στον τοκετό και ταυτόχρονα λόγω των στυπτικών τους ιδιοτήτων μειώνουν και σταματούν την αιμορραγία.

Ενώ γνωρίζουμε ήδη από τον 4o πΧ αιώνα πως λειτουργεί το σύστημα αυτοθεραπέιας των ζώων, η ανθρώπινη δίψα για γνώση στράφηκε στην επιστήμη με αποτέλεσμα την απομάκρυνση σιγά σιγά από την ασυνείδητη γνώση την οποία ίσως να την κατείχε και ο άνθρωπος ως πρωτεύον θηλαστικό.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από το 1960 και μετά κάποιοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στην παρατήρηση και την έρευνα ώστε να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως ο μηχανισμός της αυτοθεραπείας έχει να κάνει με το συγχρονισμό, γεύσης, όσφρησης και νόησης.

Η θεωρία λοιπόν της Αισθητηριακής Διαμόρφωσης:

Μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ένα ζώο διαθέτει ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί ως σηματοδότης και δίνει εντολές στον εγκέφαλο για κάθε πρόβλημα υγείας που τυχόν αντιμετωπίζει.

Στη συνέχεια ο εγκέφαλος προτείνει προσωρινή αλλαγή των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης με σκοπό να ωθήσει το ζώο να ανιχνεύσει και να καταναλώσει φυτά τα οποία περιέχουν συγκεκριμένα ενεργά συστατικά. Μόλις το ζώο θεραπευτεί ο μηχανισμός απενεργοποιείται.

Κατά αυτόν τον τρόπο αν το ζώο χρειάζεται να θεραπεύσει φλεγμονή  επιλέγει αντιφλεγμονώδη ενεργά συστατικά, αν χρειάζεται να απαλλαγεί από ενδοπαράστια επιλέγει ανθελμινθικά συστατικά, κλπ.

– Γεύση –

Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο μηχανισμός ίσως να είναι ακόμα πιο απλός σε κάποια ζώα ή έντομα και να  τα οδηγεί  να καταναλώσουν πικρές ή στυφές γεύσεις (τα πικρά ή στυφά βότανα συνήθως περιέχουν τα θεραπευτικά ενεργά συστατικά).

Τα ζώα λοιπόν διαθέτουν χιλιάδες γευστικούς κάλυκες, και ανάλογα με τις ανάγκες του ζώου εξυπηρετούν διαφορετικές γεύσεις. Για παράδειγμα οι γάτες δεν έχουν γευστικούς υποδοχείς για τη γλυκιά γεύση διότι είναι σαρκοβόρα και δεν τους χρειάζεται σε αντίθεση με τα σκυλιά που έχουν  αυτούς τους υποδοχείς επειδή η διατροφή τους περιλαμβάνει και φυτά τα οποία περιέχουν υδατάνθρακες που έχουν γλυκιά γεύση. Υποδοχείς πικρής γεύσης έχουν όλα τα ζώα διότι είναι η γεύση των θεραπευτικών συστατικών.

– Όσφρηση –

Η όσφρηση από την άλλη χρησιμοποιείται από τα ζώα για τον εντοπισμό της τροφής τους αλλά και της οικογένειάς τους, την αποφυγή των εχθρών τους, την προστασία τους, κλπ.

Αν έχετε παρατηρήσει το κατοικίδιό σας θα δείτε πως ο τρόπος που χειρίζεται την όσφρηση είναι εντυπωσιακός καθώς επεξεργάζονται τις οσμές στέλνοντας πληροφορίες στον εγκέφαλό του.

Αν έχετε γάτα ίσως να ξέρετε την αντίδρασή της στο catnip (Nepeta cataria) το οποίο ενισχύει τη διάθεση της  δρώντας ως  ήπιο παραισθησιογόνο. Η γάτα ανιχνεύει με την όσφρηση της τη νεπελακτόνη, χαλαρώνει και γίνεται παιχνιδιάρα και ενεργητική.

Τα σκυλιά έχουν περίπου 1000  διαφορετικούς οσφρητικούς υποδοχείς που τα καθιστά μοναδικούς ανιχνευτές. Κάθε φυλή έχει και διαφορετικές ικανότητες όσφρησης.

Υπάρχουν αρώματα λουλουδιών που ηρεμούν και καθησυχάζουν τα ζώα όπως η λεβάντα και το τριαντάφυλλο.

Το θέμα είναι πως τα κατοικίδια μπορούν  και αυτά να επιλέξουν τον τρόπο που μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Αν και σαν οικόσιτα δεν έχουν πια τις ίδιες ικανότητες με τα ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση, εν τούτοις  το αισθητηριακό τους σύστημα διαμόρφωσης μπορεί ακόμα να τα βοηθήσει να  επιλέξουν τα συστατικά που θα τα βοηθήσουν ώστε να ξεπεράσουν το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία.

Το περιβάλλον που παρέχουμε στα ζώα μας είναι ελεγχόμενο με αποτέλεσμα να τα περιορίζει στην ανίχνευση των συστατικών που αναζητούν.

Μπορείτε να τους δώσετε την ευκαιρία να επιλέξουν  ενεργά συστατικά για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παράλληλα φυσικά με την καθοδήγηση του κτηνιάτρου.

 Παρακάτω σας παραθέτω μερικά βότανα και αιθέρια έλαια που θα δώσετε στο κατοικίδιό σας όπως επίσης και τον τρόπο που θα το βοηθήσετε να επιλέξει με ασφάλεια.

Γάτες –

Οι γάτες έχουν την ιδιότητα να τρίβονται πάνω σε φυτά και βότανα με σκοπό να απελευθερώσουν τα αιθέρια έλαια. Τρελαίνονται για  τριαντάφυλλο, catnip και βαλεριάνα. Ανταποκρίνονται  πολύ καλά στην εισπνοή αιθερίων ελαίων, στα αρωματικά βότανα και τα πτητικά έλαια.  Δώστε την ευκαιρία να επιλέξουν τη μυρωδιά που τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια. Αφήστε φρέσκα βότανα στο δωμάτιο, ή απλώστε αιθέριο έλαιο 2 σταγόνες αναμεμειγμένο με έλαιο βάσης 1κουταλιά σούπας στα χέρια σας και αφήστε να μυρίσει.

Αυτό κάντε το με όλα τα αιθέρια έλαια με υπομονή και διαφορά 8 ωρών περίπου. Θα δείτε σε ποιο ανταποκρίνεται περισσότερο.  Μετά την επιλογή τους σειρά έχει η προσθήκη βοτάνων σε σκόνη στην τροφή τους ή η εισπνοή αιθερίων ελαίων μέσω  διάχυσης στο δωμάτιο. ( Σε ένα ποτήρι νερό 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου ή  σε συσκευή διάχυσης 2 σταγόνες με 2 κουταλιές νερό).

Για το αναπνευστικό της γάτας , το βήχα, το φτέρνισμα, τη βλέννα, κλπ, χρήσιμα είναι τα αιθέρια έλαια του ευκαλύπτου, της μέντας, της δάφνης, του μάραθου, του λεμονιού, του λεμονόχορτου και της λεβάντας.

Για το ουροποιητικό σύστημα της γάτας βάλτε τη να επιλέξει ανάμεσα σε γερμανικό χαμομήλι, λεβάντα και αχιλλέα. Όποιο επιλέξει το προσθέτετε σαν αφέψημα στην τροφή ή κάνετε διάχυση αιθερίου ελαίου στο δωμάτιο.

Σκυλιά

Για τα σκυλιά η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική. Παρατηρείστε το σκύλο σας κατά τη διάρκεια της βόλτας, αν τρώει βότανα για να κάνει εμετό έχει πρόβλημα με το πεπτικό σύστημα. Αν τρώει βότανα και δεν κάνει εμετό πρέπει να προσέξετε  τα ενδοπαράσιτα, να θυμηθείτε πότε κάνατε αποπαρασίτωση, να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας και να δείτε αν γνωρίζετε τι είναι αυτό που τρώει.

 Μπορείτε να δώσετε την ευκαιρία στο σκύλο σας όπως προείπαμε στη μέθοδο για τις γάτες να επιλέξει τα συστατικά που επιθυμεί.

Για το πεπτικό σύστημα:

 Βοηθούν αποξηραμένα βότανα, γερμανικό χαμομήλι,  μέντα, καλέντουλα στην τροφή.

Επίσης σε εισπνοές δωματίου  τα αιθέρια έλαια, μέντα, τζίντζερ, πορτοκάλι, μάραθο, βασιλικό, γερμανικό χαμομήλι, ρωμαϊκό χαμομήλι.

Για το ουροποιητικό σύστημα:

 Μικρή ποσότητας γλυκόριζα βρασμένη και  πολτοποιημένη στην τροφή βοηθά στην ακράτεια όπως επίσης και το αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου σε εισπνοές δωματίου και βότανα πλούσια σε τανίνες.

Σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και σε προβλήματα κυστίτιδας βοηθούν οι εισπνοές των αιθερίων ελαίων της αχιλλέας, του κέδρου, του πατσουλί και  του σανταλόξυλου.

Για προβλήματα συμπεριφοράς και άγχους:

Είναι σε θέση να βοηθήσουν τα αιθέρια έλαια της βαλεριάνας, το λιβάνι, το τριαντάφυλλο, το νερολί, η λεβάντα, το γιασεμί.

Για ζώα με έντονο στρες: Τα αφήνουμε να επιλέξουν τη μυρωδιά που τα κάνει να αισθάνονται ασφάλεια και αντιδρούν  με ηρεμία, προσπαθούν να χαϊδευτούν κλπ. Έπειτα τους παρέχουμε στο χώρο τους  τη μυρωδιά για να έχουν πάντα την αίσθηση αυτή. Ειδικά για το  στρες αποχωρισμού, υιοθετούμε κι εμείς τη μυρωδιά.

Για το αναπνευστικό σύστημα:

Υπάρχουν αιθέρια έλαια τα οποία μπορούν να προσφέρουν αποσυμφορητικές, αποχρεμπτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις στα ζώα, όπως η μέντα, το γερμανικό χαμομήλι, η δάφνη, το περγαμόντο, ο ευκάλυπτος, το λιβάνι, το σανταλόξυλο, το θυμάρι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα αιθέρια έλαια δεν μπορούν να εφαρμοστούν απ ευθείας πάνω στο δέρμα !!

 Η ποσότητα που χρειάζεται στο διαχυτή για ένα ζώο είναι πολύ μικρή λόγω της έντονης οσφρητικής ικανότητας που έχουν σκύλοι και γάτες.

Πάντα σε επικοινωνία με τον κτηνίατρο σας να εφαρμόζετε τις εναλλακτικές θεραπείες.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία.