Οξύμελο ή οξυμέλι

Την παρακάτω συνταγή μας την άφησε παρακαταθήκη ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος, γιατρός του Ρωμαϊκού στρατού τον πρώτο αιώνα μ Χ και δημιουργός του πέμπτου τόμου «Περί Ύλης Ιατρικής»  έργο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε όλη η φαρμακευτική  έρευνα και βιομηχανία μέχρι σήμερα. Η συνταγή  χρησιμοποιήθηκε από τον Ιπποκράτη  σε μια σειρά από ασθένειες. Συνιστούσε το οξύμελι -ένα μίγμα ξιδιού και μελιού, για την απόχρεμψη και την απελευθέρωση της αναπνοής, για τη δυσκοιλιότητα, την περιπνευμονία και την πλευρίτιδα. Ωστόσο η συνταγή καταγράφηκε και διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας και με πολλές παραλλαγές.

Θα χρειαστείτε:

  • 300 γρ μηλόξυδο ή ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 90 γρ αλάτι θαλασσινό
  • 900 γρ μέλι θυμαρίσιο ή ανθέων
  • 600 γρ νερό

Παρασκευή

Βράζετε τα υλικά μαζί μέχρι να μειωθεί η ποσότητα περίπου στα 3/4 της αρχικής.  Αφήνετε να κρυώσει και αποθηκεύετε.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξύδι με γλυκό κρασί ( όχι μαυροδάφνη) για πιο γλυκιά γεύση και να αφαιρέσετε το αλάτι. Έχετε έτσι εύκολα ένα σιρόπι με τις ιδιότητες του κρασιού και του μελιού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στο φαγητό σε σάλτσες, μαρινάδες κλπ.