Φτιάξτε Μοναδικό Οινόμελο – Ρακόμελο – Glühwein και Glogg

Το ζεστό κρασί (mulled wine) έχει τις ρίζες του στο 2ο μ Χ αιώνα όπου οι Ρωμαίοι άρχισαν να το θερμαίνουν και να το χρησιμοποιούν σαν θεραπευτικό σκεύασμα για το κρυολόγημα και τις κακουχίες από τις ασθένειες.

Με τις κατακτήσεις τους οι Ρωμαίοι μετέδωσαν τη συνήθεια αυτή μέσα στον επόμενο αιώνα σε όλη την αυτοκρατορία και πέρα από αυτήν.  Ακόμα και στο Μεσαίωνα η δημοτικότητα του ζεστού κρασιού αυξάνεται και εμπλουτίζεται. Ωστόσο ακόμα και μετά από αιώνες συνεχίζεται η χρήση του με πρωτοπόρο τη Σουηδία που είχε κάνει το ζεστό ζυμωμένο κρασί μέρος της παράδοσής της.

Το 1890 το mulled wine (Μεγάλη Βρετανία) ή Glogg (Σκανδιναβικές χώρες) ή Glühwein (Γερμανία) συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα και από τότε υπάρχουν πλέον δεκάδες συνταγές, κάθε χώρα έχει το δικό της μοναδικό στίγμα ανάλογα με την παράδοσή της, την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα της, και εμπλουτίζεται με βότανα, λουλούδια, καρπούς, μέλι, φρούτα, και αλκοολούχα ποτά που αυξάνουν την ένταση της γεύσης τους.


  • Οινόμελο

Σύμφωνα με τις αναφορές που έχουμε για το οινόμελο από τον Πατέρα της Ιατρικής τον Ιπποκράτη, η κατανάλωση του έχει ευεργετική επίδραση καθώς περιέχει μέλι το οποίο εξαφανίζει την κόπωση ενώ προσφέρει ευεξία και μακροζωία.

Σε συγγράμματα του Ιπποκράτη αναφέρεται ότι το μέλι κάνει πιο ζωηρό το χρώμα του ανθρώπου, ενώ εξαίρετη είναι η ευεργετική επίδραση του «οινόμελου» σε υγιείς και ασθενείς. Συγκεκριμένα, ο Ιπποκράτης συνιστούσε το οινόμελο για την θεραπεία πολλών ασθενειών προσθέτοντας μέσα το ανάλογο βότανο.

Ο Διοσκουρίδης στο έργο του Περί Ύλης Ιατρικής περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη δράση των θεραπευτικών οίνων με προσθήκη βοτάνων και αναφέρεται λεπτομερώς στα ξηρά και τα γλυκά κρασιά αντίστοιχα

Θα χρειαστείτε:

 

  • 1 λίτρο κόκκινο κρασί
  • 6-7 κουταλιές σούπας μέλι
  • 3 ξυλάκια κανέλα Κευλάνης
  • 10-15 καρφάκια γαρύφαλλα
  • 2 φέτες πορτοκάλι (προαιρετικό)

 

Εκτέλεση

Βάλτε το κρασί σε κατσαρολίτσα να αρχίσει να βράζει. Μόλις αρχίσει να αφρίζει προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το μέλι, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστό ή ζεσταίνουμε, αν το έχουμε έτοιμο, πάντα σε κατσαρολάκι κάθε φορά που θα χρειαστεί να πιούμε.


  • Ρακόμελο

Θα χρειαστείτε:

 

  • 1 λίτρο ρακί
  • 1 κουταλιά σούπας μέντα
  • 2 φλυτζάνια μέλι
  • 10 γαρύφαλλα καρφάκια
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 ξύλο κανέλα Κευλάνης

Εκτέλεση

Βάζουμε το ρακί τη μέντα, τα γαρύφαλλα, το γλυκάνισο και την κανέλα στην κατσαρόλα και περιμένουμε σε σιγανή φωτιά να ζεσταθεί και να αρχίσουν τα αρώματα από τα μυρωδικά να διαχέονται. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε, αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε, κατά προτίμηση ζεστό.


  • Kόκκινο Glühwein

Εκτέλεση
Πολύ σημαντικό είναι να ζεσταθεί στην ουσία και όχι να βραστεί μέχρι να μοσχοβολήσουν τα μυρωδικά

 

Θα χρειαστείτε:

  • 0,75 lt κόκκινο κρασί συνήθως παίρνουν Burgunder η Riesling
  • 4 φέτες πορτοκάλι
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 6 γαρύφαλα
  • 4 μπαχάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι, συνήθως δάσους

 

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ!

 


  • Ασπρο Glühwein

Θα χρειαστείτε:

  • 0,75 Liter άσπρο κρασί
  • 0,25Liter χυμό μήλου
  • 4 φέτες πορτοκάλι
  • 2 φέτες λεμόνι
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 1 αστεράκι γλυκάνισου
  • 5 μπαχάρι
  • 6 γαρύφαλα
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1 σφηνάκι ρούμι (προαιρετικά)

Κόψτε ένα πορτοκάλι σε φέτες και κρατήστε μερικές για γαρνίρισμα στο τέλος.

Προσθέστε το κρασί, τις φέτες φρούτων, το ξυλάκι κανέλας, τον χυμό μήλου, τα γαρύφαλλα, το μέλι, το ρούμι, το μπαχάρι  και τον αστεροειδή γλυκάνισο  σε μια μέτρια κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και ζεσταίνουμε το κρασί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά (για πιο ήπια γεύση) έως 45 λεπτά (για πιο έντονη γεύση). Ανακατεύετε κατά διαστήματα.

Είναι σημαντικό να μην αφήσετε το κρασί να πάρει βράση διαφορετικά θα εξατμιστεί μέρος του αλκοόλ.

 


  • Σκανδιναβικό Glogg ή Glogi

Θα χρειαστείτε:

 

  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί ξηρό
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες
  • 2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα (λευκασμένα και κομμένα)
  • 1 κουταλιά της σούπας κάρδαμο
  • 2 κουταλιές της σούπας τζίντζερ (φρέσκια ρίζα)
  • 1 κανέλα Κευλάνης
  • 8 γαρύφαλλα
  • Προαιρετικά: 1 1/2 φλιτζάνι Βότκα, ρούμι ή Κονιάκ, κατά προτίμηση στο τέλος ή λίγο σε κάθε ποτήρι ξεχωριστά στο σερβίρισμα
    Γαρνίρισμα: 1 φέτα πορτοκάλι και νιφάδες αμυγδάλου

 

Εκτέλεση

Βάλτε το κρασί και όλα τα συστατικά μέσα σε κατσαρολάκι και θερμάνετε περίπου στους 80°C ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να καθίσει για μια ώρα περίπου. Σουρώστε και σερβίρετέ το ζεστό. Μπορείτε να προσθέσετε νιφάδες αμυγδάλου και μια φέτα πορτοκαλιού στο ποτήρι.
Προσθέστε σε κάθε ποτήρι αν επιθυμείτε λίγο Βότκα, ρούμι ή Κονιάκ για περισσότερη ένταση.