Εύκολη συνταγή για καλό ύπνο (Σιρόπι)

Γράφει η Μαίρη Δρίτσα

Αντικατέστησε την μελατονίνη με φυσικό σιρόπι για τον ύπνο

Μια μοναδική συνταγή θα σας δώσω παρακάτω η οποία θα σας βοηθήσει να έχετε έναν ήσυχο ύπνο.

Η αϋπνία είναι ένα  έντονο φαινόμενο των τελευταίων χρόνων, όχι μόνο των γυναικών που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση ή των ατόμων που πάσχουν από κάποια πάθηση του θυρεοειδή αδένα,  η από άλλες παθολογικές αιτίες, αντιθέτως πληθαίνουν συνέχεια εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από συχνές και επώδυνες για τον οργανισμό αϋπνίες.

 

Γιατί έχω αϋπνίες?

Κύριες αιτίες για αυτό τον τύπο αϋπνίας είναι το άγχος και το στρες αλλά και κατά έναν μεγάλο βαθμό η κακή διατροφή.

Διατροφή

Για να καταλάβετε άπλα, υπάρχει μια ορμόνη, η μελατονίνη η οποία  εκκρίνεται από την υπόφυση και ρυθμίζει τον ύπνο. Πιο απλά η μελατονίνη η αλλιώς η ορμόνη του ύπνου όπως την αποκαλούν αυξάνεται  στον οργανισμό μετά από τις απογευματινές   ώρες και μειώνεται τις πρωινές ώρες βοηθώντας μας να ξυπνάμε πάντα την ίδια ώρα, ρυθμίζει το <ρολόι> μας  δηλαδή ώστε να νυστάξουμε και να κοιμηθούμε.  Επηρεάζεται από τον ήλιο και τη θερινή ώρα και η έλλειψή της προκαλεί πονοκέφαλο και σύγχυση (τζετ λανγκ).  Σε συνδυασμό με τη σεροτονίνη ρυθμίζεται ο κύκλος ύπνος/ξύπνημα.

Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες μέταλλα, ιχνοστοιχεία  και ωμέγα λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει τη μελατονίνη να έχει τα επιθυμητά επίπεδα στον οργανισμό.

Μελέτες δείχνουν πως οι μπανάνες, τα βύσσινα, τα κεράσια, ο ανανάς, τα πορτοκάλια, η γαλοπούλα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα λιπαρά ψάρια, η βρώμη, το χαμομήλι, το γάλα, οι ντομάτες κλπ είναι σημαντικά για τα επίπεδα της μελατονίνης.

Ωστόσο  δύο ακόμα συστήματα του οργανισμού μας, το νευρικό  και το πεπτικό, ευθύνονται για την κακή ποιότητα ύπνου.

Άγχος και Στρες

Το νευρικό μας σύστημα επηρεάζεται άμεσα από το άγχος και το στρες  ενώ το πεπτικό σύστημα πέρα από την κακή διατροφή είναι συμπληρωματικό του νευρικού σε περιπτώσεις νεύρωσης στομάχου, ευερέθιστου εντέρου, και αυτοάνοσων παθήσεων όπως τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Αφού εξασφαλίσουμε ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα με τις τροφές που αναφέραμε παραπάνω μπορούμε να πάρουμε και μερικές σταγόνες η μέχρι ένα κουταλάκι από το σιρόπι γλυκερίτη που θα φτιάξουμε στη συνέχεια.

Οι γλυκερίτες φτιάχνονται όπως τα βάμματα με τη μόνη διαφορά πως ο διαλύτης είναι μια φυσική αλκοόλη ήπιας μορφής όπως η σορβιτόλη ή η φυτική γλυκερίνη. Ακόμα και το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου  μπορούν να μας φανούν χρήσιμα.

 

Θα χρειαστείτε:

  • 100γρ περίπου σορβιτόλη ή σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κουτ  γλυκού πίτουρο βρώμης
  • 2 κουτ  γλυκού χαμομήλι
  • 2 κουτ γλυκού μέντα
  • 2 κουτ γλυκού λυκίσκο
  • 2 κουτ γλυκού πασιφλόρα
  • 2 κουτ γλυκού αχιλλέα

 

Παρασκευή:

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα γυάλινο βάζο και τα αφήνουμε να εκχυλιστούν τουλάχιστον 10 ημέρες. Επειδή ο διαλύτης μας είναι αρκετά ήπιος μπορούμε να το αφήσουμε και μέχρι ένα μήνα αν θέλουμε το τελικό προϊόν να είναι αρκετά δυνατό. Υπάρχει και ο γρήγορος τρόπος της εκχύλισης εν θερμό, δηλαδή να βάλετε το βάζο σας μέσα σε νερό που σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για μια με δύο ώρες περίπου.  Αν όμως δεν είστε έμπειροι θα αντιμετωπίσετε ειδικά για το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου το ζαχάρωμα του τελικού αποτελέσματος και θα χρειαστεί να το αραιώσετε με νερό. Εγώ σας προτείνω για ασφάλεια να χρησιμοποιήσετε την εν ψυχρώ μέθοδο.

Πόσο σιρόπι πρέπει να πιω;

  • Ενήλικές – 2 -5 σταγόνες
  • Παιδιά άνω των 3 ετών – 1-2 σταγόνες

 

  • Κατοικίδια – 1 σταγόνα

Δείτε το παρακάτω βίντεο.

 

 

Τι σας προσφέρει καθ ένα από τα βότανα ?

Βρώμη: Η βρώμη ενθαρρύνει την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία βοηθά τις νευρικές οδούς να μεταφέρουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που ο εγκέφαλος μετατρέπει σε σεροτονίνη, η οποία χαλαρώνει το σώμα πριν κοιμηθεί. Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι η βρώμη έχει  επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε κουρασμένοι και να κοιμηθείτε.

Πασιφλόρα: H πασιφλόρα είναι γνωστή για τη διαχείριση του άγχους. Έρευνες δείχνουν πως έχει θετική επίδραση στον ύπνο. Αυξάνει τη διάρκεια του ύπνου ενώ μειώνει το χρόνο που χρειάζεται μέχρι να κοιμηθούμε. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και κάλιο και όπως αναφέραμε παραπάνω η έλλειψη αυτών συνδέεται με προβλήματα ύπνου. Παράλληλα αυξάνει το επίπεδο του γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) στον εγκέφαλο, προωθεί τη μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και βοηθά να κοιμηθούμε.

Αχιλλέα: Η αχιλλέα  χρησιμοποιείται για φούσκωμα, εντερικά αέρια ( μετεωρισμός ) και  ήπια κράμπες του γαστρεντερικού. Οι ιδιότητές του αυτές το καθιστούν ιδανικό για χαλάρωση του πεπτικού συστήματος και προώθηση ενός καλού ύπνου.

Χαμομήλι. Δεν χρειάζεται πολλά λόγια αφού όλοι γνωρίζουμε πως το χαμομήλι ηρεμεί και χαλαρώνει όλο τον οργανισμό.  Είναι ένα βότανο που θεωρείται ότι βοηθά στη χαλάρωση και ενισχύει την καταστολή. Συνήθως χρησιμοποιείται ως “τσάι για ύπνο” και έχει υποτεθεί ότι τα ηρεμιστικά αποτελέσματα του χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της διέγερσης ή του άγχους κατά τη διάρκεια της νύχτας ή στην προώθηση της υπνηλίας.

Λυκίσκος:  Ο λυκίσκος χρησιμοποιείται συνήθως  για άγχος , διαταραχές του ύπνου , όπως η αδυναμία ύπνου ( αϋπνία ) ή διαταραγμένος ύπνος λόγω περιστρεφόμενων ή νυχτερινών ωρών εργασίας (διαταραχή βάρδιας εργασίας), ανησυχία, ένταση, διέγερση, διαταραχή έλλειψης προσοχής-υπερκινητικότητας ( ADHD ), νευρικότητα, ευερεθιστότητα και συμπτώματα εμμηνόπαυσης μεταξύ άλλων χρήσεων. Οι χημικές ουσίες στον λυκίσκο φαίνεται να έχουν αποτελέσματα παρόμοια με τα οιστρογόνα. Ορισμένες χημικές ουσίες στον λυκίσκο φαίνεται επίσης να μειώνουν το πρήξιμο, να αποτρέπουν λοιμώξεις και να προκαλούν υπνηλία.

Μέντα: Η μέντα μπορεί να ανακουφίσει τα πεπτικά συμπτώματα, όπως αέρια, φούσκωμα και δυσπεψία. Μελέτες δείχνουν ότι η μέντα χαλαρώνει το πεπτικό  σύστημα και μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Αποτρέπει επίσης τη συστολή των λείων μυών, κάτι που θα μπορούσε να ανακουφίσει τους σπασμούς στο έντερο. Επιπλέον, η ικανότητα της μέντας ως μυοχαλαρωτικό μπορεί να  βοηθήσει στη χαλάρωση  πριν τον ύπνο.

Κάνοντας λοιπόν συνδυασμό των κατάλληλων βοτάνων όπως είδατε, μπορούμε να έχουμε ήρεμο το πεπτικό σύστημα χωρίς φουσκώματα και κακή πέψη και χαλαρό το νευρικό  σύστημα και τον εγκέφαλο.

 Η σωστή διατροφή θα μας προσφέρει και τα απαραίτητα συστατικά σαν συμπλήρωμα ώστε να αποβάλουμε το στρες και να οδηγηθούμε εύκολα σε έναν καλό ύπνο.

 

Καλή επιτυχία!